Friday, September 21, 2018

“Γενικός Δολάριο, η Ahold δημιουργεί νέες θέσεις “επικεφαλής ψηφιακού γραφείου”

Η νέα θέση του επικεφαλής ψηφιακού αξιωματικού φαίνεται να αναδύεται σε όλο και περισσότερους λιανοπωλητές αυτές τις μέρες, αντανακλώντας την επιθυμία των εταιρειών αυτών να βρουν νέους τρόπους για να βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών στο σύγχρονο εμπορικό περιβάλλον.

Τόσο η Ahold όσο και η General Dollar την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσαν τη δημιουργία νέου ρόλου επικεφαλής ψηφιακού αξιωματικού (CDO), ο οποίος θα περιλαμβάνει εστίαση στις ψηφιακές καινοτομίες που αντιμετωπίζουν οι πελάτες, όπως εκείνες που αφορούν προγράμματα αφοσίωσης.

“Ένα από τα πράγματα που καλείται να κάνει ο CDO είναι να μετατρέψει τα παραδοσιακά επιχειρηματικά κανάλια και πρακτικές σε ψηφιακά”, δήλωσε ο Jose Tamez, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας executive search Austin-Michael.

Σε γενικές γραμμές, οι θέσεις αυτές συνδυάζουν στοιχεία τεχνολογίας, λειτουργιών και μάρκετινγκ, δήλωσε ο Tamez. Έτσι, ο νέος ρόλος μπορεί να δημιουργήσει θολή γραμμές όσον αφορά τις ευθύνες εργασίας και τις καθημερινές λειτουργίες, καθώς οι ιστορικοί ηγέτες των τριών αυτών τμημάτων παραχωρούν ορισμένες από τις ευθύνες τους στο CDO.

“Το ψηφιακό έχει περάσει για πάντα, αλλά ο κύριος ρόλος του ψηφιακού αξιωματικού είναι νέος και κάθε φορά που αναδύεται ένας νέος ρόλος, η ασάφεια φαίνεται να καταλήγει να δημιουργεί αδιαφανείς στόχους και επιθυμητά αποτελέσματα”, δήλωσε. “Αυτό μπορεί να είναι προβληματικό από την αρχή.”

Επιπλέον, σημειώνει ότι πολλά από τα αποτελέσματα και τα σημεία αναφοράς για τον νέο ρόλο μπορεί να είναι δύσκολο να καθοριστούν, καθώς οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται εξελίσσονται γρήγορα.

“Πολλοί από τους ρόλους του CDO συνδέονται με περιοχές που αλλάζουν συνεχώς, όπως το κινητό, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα κοινωνικά μέσα”, δήλωσε ο Tamez. “Αυτά είναι όλα τα κινούμενα μέρη.”

Οι εταιρείες που δημιουργούν τους νέους ρόλους CDO μοιάζουν να κλίνουν σε μεγάλο βαθμό προς τις ευθύνες μάρκετινγκ, ιδίως όταν αυτές διασταυρώνονται με την τεχνολογία.

Στην εταιρεία Zaedam της Ahold Delhaize με έδρα την Ολλανδία, η Hanneke Faber, η οποία ήταν ηγέτης των online προσπαθειών λιανικής πώλησης της εταιρείας ως κύριος υπεύθυνος ηλεκτρονικού εμπορίου και καινοτομίας, εγκαταλείπει την εταιρία στα τέλη του έτους για να γίνει πρόεδρος του ευρωπαϊκού τμήματος της Unilever. Ο διάδοχός της θα έχει τον τίτλο του επικεφαλής ψηφιακού αξιωματικού και θα είναι υπεύθυνος για την οδήγηση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων των αναλύσεων των δεδομένων αφοσίωσης και της εξατομίκευσης.

Hanneke Faber
Φωτογραφία: Ahold Delhaize

Η κίνηση έρχεται καθώς η Ahold αναδιαρθρώνει τα τμήματα ηλεκτρονικού εμπορίου της για να γίνει πιο ολοκληρωμένη με τις παραδοσιακές της υπεραγορές. Από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ο πρόεδρος εμπορικού σήματος του αμερικανικού παρόχου ηλεκτρονικού εμπορίου Peapod αναφέρει στον Kevin Holt, διευθύνοντα σύμβουλο της Ahold USA και ξεκινώντας από το 2018 τον πρόεδρο της μάρκας bol.com, το τμήμα ηλεκτρονικού εμπορίου της Ahold στην Ολλανδία και το Βέλγιο, θα αναφερθούν στον κ. Wouter Kolk, διευθύνοντα σύμβουλο για τις χώρες αυτές.

“Τα τελευταία χρόνια έχουμε σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά την απρόσκοπτη εμπειρία τοπικού πελάτη οπουδήποτε και οποτεδήποτε σε όλες τις μάρκες μας, συνδυάζοντας ακμάζοντα δίκτυα καταστημάτων με τούβλα και ογκόλιθους και ισχυρές ηλεκτρονικές επιχειρήσεις”, δήλωσε ο Dick Boer, Διευθύνων Σύμβουλος της Ahold Delhaize.

Επανέλαβε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο για ένα ρεκόρ κοντά στα 3 δισ. Ευρώ στις πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου το 2017 και περίπου 5 δισ. Ευρώ στις ετήσιες πωλήσεις μέχρι το 2020.

Ρομπ Σκρούγκς
Φωτογραφία: Γενικός Δολάριο

Εν τω μεταξύ, ο γενικός δολάριο δημιούργησε μια νέα θέση που ονομάζεται επικεφαλής αξιωματούχος ψηφιακής εμπλοκής και πελάτη και έχει ονομάσει τον Rob Scruggs, πρώην παγκόσμιο διευθυντή εμπειρίας πελατών για την Bank of America Merrill Lynch, για να καλύψει τη θέση.

“Ο Rob καταγράφει μια επιτυχημένη καινοτομία στην ανάπτυξη στρατηγικών εμπειρίας πελατών σε πολύπλοκες βιομηχανίες”, δήλωσε ο Jason Reiser, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής αξιωματικός merchandising στην αλυσίδα έκπτωσης που βασίζεται στο Goodlettsville και Tenn. “Στο General Dollar, η εμπειρία του Rob θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της ψηφιακής μας στρατηγικής, καθώς συνεχίζουμε να εστιάζουμε στην ανάπτυξη ψηφιακών πόρων που μπορούν να βοηθήσουν τους πελάτες μας να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα».

Δεν είναι σαφές ποια θα είναι η αποστολή του Scruggs στην αλυσίδα, η οποία είχε ελάχιστη παρουσία ηλεκτρονικού εμπορίου από τότε που ξεκίνησε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα πωλήσεων το 2011.

Ο κ. Todd Vasos, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Todd Vasos, δήλωσε ότι ο πελάτης της εταιρείας ήταν γενικά “υιοθετώντες” ψηφιακές τεχνολογίες σε σχέση με άλλα τμήματα του πληθυσμού, αλλά υπαινίχθηκε ότι η εταιρεία έχει κάποιες πρωτοβουλίες ψηφιακού μάρκετινγκ στις εργασίες.

«Έχουμε επικεντρωθεί στην προώθηση των πελατών μας στις 14.000 θέσεις μας μέσω οποιουδήποτε μέσου που θέλει να συνεργαστεί μαζί μας για να συμπεριλάβουμε ψηφιακά», δήλωσε στην πρόσκληση.

Η Vasos σημείωσε ότι το Dollar General έχει τώρα 10 εκατομμύρια συνδρομητές στην πλατφόρμα ψηφιακών κουπονιών και προσφέρει επίσης μια εφαρμογή για κινητά. Σε προηγούμενη πρόσκληση, επεσήμανε ότι το Dollar General επιδιώκει να οδηγήσει την αφοσίωση ενσωματώνοντας τα παραδοσιακά και ψηφιακά κανάλια μάρκετινγκ.

Ο Tamez δήλωσε ότι η προσθήκη ενός ρόλου CDO έχει γίνει κάπως μια πρωτοβουλία “me-too” σε ορισμένες εταιρείες.

“Είναι ένας θόρυβος που διαιωνίζεται στον κλάδο, κάπως παρόμοιος με τα μεγάλα έπαθλα του μπέιζμπολ με την προσθήκη αναλυτικών ατόμων στα μπροστινά γραφεία τους”, ανέφερε. “Θα πρέπει να το εξετάσουν, αλλά πολλά από αυτά οδηγούνται από το θάρρος την αγορά. “

0 Comments

Leave a Comment