Friday, September 21, 2018

Φανταστείτε εάν τα σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν πλέον να πωλούν τυρί παρμεζάνα ως «παρμεζάνα» και φέτα ως «φέτα». Αντ ‘αυτού, αναγκάστηκαν να χαρακτηρίσουν τα προϊόντα αυτά «σκληρό τυρί» και «άσπρο τυρί». ότι στη συσκευασία δεν επιτρέπονται εικόνες που θα μπορούσαν να θυμούνται μια συγκεκριμένη χώρα.

Ήχος αδύνατο; Λοιπόν, ακριβώς αυτό επιδιώκει η Ευρώπη σε μια όλο και περισσότερο επιθετική, διττή εκστρατεία.

Πρώτον, θέλει να μονοπωλήσει τη χρήση δεκάδων γενικών ονομασιών που αναγνωρίζονται από εκατομμύρια Αμερικανών καταναλωτών ως μερικά από τα αγαπημένα τους τρόφιμα. Παραδείγματα περιλαμβάνουν μαύρο δασικό ζαμπόν στον μετρητή κρέατος και φέτα, ασιαγό και παρμεζάνα στην περίπτωση του τυριού.

Στη συνέχεια, η Ευρώπη θέλει νέα όρια στις εικόνες που οι αμερικανικές εταιρείες τροφίμων μπορούν να βάλουν στις ετικέτες τους. Η Ιταλία, για παράδειγμα, έχει φωνάξει φάουλ για σάλτσα σαλάτας και σάλτσα σπαγγέτι επειδή οι ετικέτες τους δείχνουν τα πράγματα όπως ο βασιλικός, οι ντομάτες και η μοτσαρέλα. Κατά την άποψή του, αυτές οι εικόνες αντηχούν τα χρώματα της ιταλικής σημαίας και επομένως υπάρχει κίνδυνος να παραπλανήσουν τους καταναλωτές για να σκεφτούν ότι αυτά τα συρματοπλέγματα εισάγονται.

Η επίθεση της Ευρώπης σε γενικές ονομασίες και συσκευασίες τροφίμων επιδιώκεται κυρίως μέσω επίσημων ονομασιών που ονομάζονται γεωγραφικές ενδείξεις (GI), οι οποίες προστατεύουν τη μοναδική φύση μερικών πολύ εξειδικευμένων τροφίμων. Ουσιαστικά, η Ευρώπη επιθυμεί να επεκτείνει δραστικά το πεδίο προστασίας που παρέχεται από τις γεωγραφικές ενδείξεις, ώστε να διατηρήσουν όσους χρησιμοποιούν άλλες ονομασίες σε άλλες περιφέρειες.

Ο σημερινός αγώνας σε αυτό το παιχνίδι υψηλών σταδίων είναι οι εμπορικές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ευρώπης που βρίσκεται τώρα υπό διαπραγμάτευση. Ωστόσο, τα σχέδια της Ευρώπης σχετικά με τα ονοματοθεσία γενικής ονομασίας και τις ετικέτες των ετικετών υπερβαίνουν τις εμπορικές συμφωνίες. Τελικά, θέλει να απαγορεύσει τη χρήση δεκάδων όρων τυριού, κρασιού και κρέατος και να υπαγορεύσει εικόνες ετικετών σε πολλές αγορές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων σας.

Τι σημαίνει αυτό για εσάς ως λιανοπωλητές και προμηθευτές στη βιομηχανία τροφίμων των ΗΠΑ; Αυτό θα σήμαινε λιγότερες πωλήσεις μερικών από τις καλύτερες πωλήσεις προϊόντων σας και πολλές ερωτήσεις από τους πελάτες. Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει περιορισμένες επιλογές αναγνωρίσιμων προϊόντων και μικρότερα περιθώρια λόγω αποκλειστικών δικαιωμάτων για κοινές ονομασίες μόνο από ένα σύνολο προμηθευτών.

Είναι λογικό να περιορίσετε τη χρήση ορισμένων ονομάτων προϊόντων εξειδικευμένων προϊόντων. Σε αυτή τη χώρα, τόσο τα State Apples της Ουάσιγκτον όσο και οι πατάτες του Αϊντάχο είναι προστατευμένοι όροι. Στην Ευρώπη, η Brie de Meaux μπορεί να αναγράφεται μόνο σε ετικέτες για ένα τυρί που παρασκευάζεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή της Γαλλίας, ενώ το Clare Island Salmon μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στον σολομό που προέρχεται από ένα συγκεκριμένο τμήμα της Ιρλανδίας.

Το πρόβλημα είναι ότι, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει ένα πλεονέκτημα στις παγκόσμιες αγορές, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπάθησε να εφαρμόσει τις γεωγραφικές ενδείξεις σε δεκάδες γενικές ονομασίες τροφίμων που απλά δεν ταιριάζουν με το μοντέλο εξειδικευμένων τροφίμων που προσδιορίζονται αποκλειστικά με μια συγκεκριμένη περιοχή ή χώρα.

Η ΕΕ ισχυρίζεται ότι τα τυριά φέτα και παρμεζάνα πρέπει να περιοριστούν επειδή εντοπίζονται στενά με συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, περισσότερο από 10 φορές η φέτα παράγεται εκτός Ελλάδας και μέσα. Και το ήμισυ όλων των παρμεζάνας γίνεται έξω από την Ιταλία. Ο ισχυρισμός ότι μια μικρή ομάδα ευρωπαίων παραγωγών θα πρέπει να έχει το αποκλειστικό δικαίωμα σε αυτά τα ονόματα είναι σαν να ισχυρίζεται ότι επιτρέπεται μόνο στους Ιταλούς να χρησιμοποιούν τον όρο πίτσα.

Ευτυχώς, μια ομάδα εταιρειών και οργανισμών ενώθηκαν μαζί το 2012 για να διατηρήσουν το δικαίωμα χρήσης απειλούμενων γενικών ονομασιών τροφίμων. Έκτοτε, η κοινοπραξία κοινών ονομασιών τροφίμων έχει αντιταχθεί σε εφαρμογές πολλαπλών γεωγραφικών ενδείξεων σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει πείσει τους διαπραγματευτές να συντάξουν καλύτερους κανόνες για τη γεωγραφική ένταξή τους στη μαζική εμπορική συμφωνία του περασμένου έτους για την εταιρική σχέση.

Αλλά αυτό δεν εμπόδισε την Ευρώπη να πιέσει για περιορισμούς ονόματος σε έναν μακρύ κατάλογο χωρών και, το πιο σημαντικό, στην επόμενη μεγάλη εμπορική συμφωνία, τη Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Σύμπραξη.

Αν παραμείνετε ανεξέλεγκτα, η κατάχρηση γεωγραφικών ενδείξεων από την Ευρώπη θα επηρεάσει δραστικά την ικανότητά σας να χρησιμοποιείτε ονόματα και εικόνες ετικετών που έχουν εμφανιστεί στα καταστήματά σας εδώ και δεκαετίες. Για να μάθετε περισσότερα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Κοινοπραξία για κοινές ονομασίες τροφίμων στην ιστοσελίδα www.CommonFoodNames.com

0 Comments

Leave a Comment