Saturday, July 21, 2018

Predstavljajte si, če ameriški supermarketi ne bi mogli več prodati parmezanskega sira kot “parmezan” in feta kot “feta”. Namesto tega so bili prisiljeni označiti te izdelke “trdo griziranje” in “brinjeni beli sir”. da na embalaži ne bodo dovoljene nobene slike, ki bi lahko poklicala določeno državo.

Sliši se nemogoče? No, to je tisto, kar Evropa zagovarja v vse bolj agresivni, dvostranski kampanji.

Prvič, želi monopolizirati uporabo več deset generičnih imen, ki jih milijoni potrošnikov priznavajo kot nekaj svojih najljubših živil. Primeri vključujejo črni gozdni šunka v števcu mesa in feta, asiago in parmezan v sirah.

Nato Evropa želi nove omejitve za slike, ki jih lahko ameriška živilska podjetja dajo na svoje oznake. Italija je, na primer, jokala nad prelivom solate in špagetsko omako, ker na svojih etiketah kažejo stvari, kot so bosiljak, paradižnik in mozzarella. Po njegovem mnenju te slike odmevajo barve italijanske zastave in zato tvegajo zavajajoče potrošnike, da razmišljajo, ali so te shrambe shrambe uvožene.

Napad Evrope na generična imena in embalažo živil se izvaja predvsem z uradnimi oznakami, imenovanimi geografske označbe (GI), ki ščitijo edinstveno naravo nekaj zelo specializiranih živil. V bistvu Evropa želi drastično razširiti obseg zaščite, zagotovljene z geografskimi označbami, da bi ostale v drugih regijah ohranjale uporabo imen, ki so že dolgo javno dostopni.

Trenutne konkurenčne pogoje v tej igri z velikim deležem so trgovinski sporazumi, vključno z ameriško-evropsko trgovinsko pogodbo, o kateri zdaj potekajo pogajanja. Toda evropska zasnova generičnih imen hrane in nalepk presega trgovinske sporazume. Navsezadnje želi prepovedati uporabo ducat sira, vina in mesa ter narekovati slike na številnih trgih po vsem svetu, tudi v vaših trgovinah.

Kaj to pomeni za vas kot trgovcev na drobno in dobaviteljev v ameriški prehrambeni industriji? To bi lahko pomenilo manj prodaje nekaterih svojih najbolj prodajanih izdelkov in veliko vprašanj strank. To bi lahko pomenilo tudi omejeno izbiro prepoznavnih izdelkov in manjše marže zaradi izključnih pravic za splošna imena samo enega nabora dobaviteljev.

Smiselno je omejiti uporabo nekaterih imen nišnih izdelkov. V tej državi sta Washington State jabolka in krompir Idaho zaščiteni pogoji. V Evropi se Brie de Meaux lahko pojavi samo na etiketah za sir iz določenega območja Francije, medtem ko se otok Clare Island lahko uporablja le za losose s poreklom iz določenega dela Irske.

Težava je, da si je Evropska unija prizadevala za pridobitev prednosti na svetovnih trgih uporabiti geografske označbe za več deset generičnih imen živil, ki preprosto ne ustrezajo modelu specializiranih živil, opredeljenih izključno z določeno regijo ali državo.

EU trdi, da je treba feta in parmezan sir omejiti, ker so tesno prepoznani s posebnimi evropskimi državami. Toda več kot desetkrat več fete se proizvaja zunaj Grčije, kot znotraj. In polovica parmezana je narejena izven Italije. Trditev, da bi morala imeti majhna skupina evropskih proizvajalcev izključno pravico do teh imen, je trditi, da bi morali dovoliti uporabo le pizze samo italijanskim državljanom.

Na srečo se je skupina podjetij in organizacij leta 2012 pridružila skupaj, da bi ohranila pravico do uporabe ogroženih generičnih imen hrane. Od takrat se je konzorcij za skupna živila imenoval po številnih vlogah za geografsko označevanje po vsem svetu in prepričal pogajalce, naj napišejo boljša pravila geografskega označevanja v ogromen trgovinski sporazum za čezatlantsko partnerstvo lanskega leta.

Vendar to ni preprečilo, da bi Evropa na dolgem seznamu držav in, kar je še pomembneje, v naslednjem velikem trgovinskem poslu, Transatlantskem trgovinskem in naložbenem partnerstvu pritiskala na omejitve glede imena.

Neupravičeno, evropska zloraba geografskih označb bo močno vplivala na vašo zmožnost uporabe imen in oznak, ki so se v trgovinah pojavile že desetletja. Če želite izvedeti več, obiščite spletno stran Consortium for Common Food Names na naslovu www.CommonFoodNames.com .

0 Comments

Leave a Comment